VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A mai sörétes puskák

A ma használatos sörétes puskák szerkezetének kialakítása lényegében már a múlt század végén befejeződött. Többségüket napjainkban gyárakban, precíziós gépekkel készítik, mérnöki tervek alapján.

Erdélyi kopó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   
2006. szeptember 24. vasárnap, 12:05
kotorékeb, jagd terrier, jagdterrier, tacskó, foxterrier, welshterrier, vadaszkutya, kutya, vadászat, vadász, eb, terrier, hajóeladas, etetõ, vad, vadak, retreiver, kopó, agár, uszkár, vadaszlap, forestpress, vadászat, Vadgazdálkodás, természetvédelem, vadásztársadalom, hivatásos vadász, orvvadász, vadlexikon, vadász gasztronómia, vadász borrend, VKE, magyar, erdõvédelem, erdészet, vadásztársaság, vadászati kultúra, vadász, vadász irodalom, vadászati törvény, vadászati rendeletek, vadász sajtó, Vadászlap, Vadászati Kultúrális Egyesület, alapítvány, vad, vadfajok, vadgazdálkodás, vadászkutya, trófea, fegyver, vadászfegyver, formaruha, bélyeg, természetvédelmi bélyeg, kodex, konferencia, etika, etikett, vadászetika, vadászetikett, újság, Hubertusz, Diana, Nimród, vadászhagyomány, vadászkürt, Matula, vizsla, weimari, weimaraner, olaszvizsla, pointer, németvizsla, kajtatóeb, labrador, golden, vadászkutya, véreb, meoe


Középnagy testu kopófajta. Jóindulatú, bátor, kitartó. Könnyen tanítható, igénytelen, a szélsoséges idojárást is jól bírja. Fejmormája, nyaktartása, törzsének arányai, eros és izmos végtagjai, faroktuzése a közép-európai kopótípusra jellemzo. Osi magyar kutyafajta, amit a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok nemesítették ki. Két változatban tenyésztik. Egyik a hosszú lábú, másik a rövid lábú kopó.

A két változat nagyságban, színben, szorben különbözik egymástól. A hosszú lábú alapszíne fekete, a rövid lábúé vörös. A két változatot rendszerint együtt tartották. A hosszú lábú erdélyi kopót erdei vadászatokhoz, nagyvad - régebben bölény, majd medve, vaddisznó, hiúz -, a rövid lábú erdélyi kopót fedett területeken apróvad - róka, nyúl -, valamint sziklás terepen zerge vadászatra használták eredetileg. Kitunoen hajt és állít. Keresésre, csapázásra és vadelhozásra is használható. Szaglása rendkívül jó, a hideg nyomon kitartóan keres. Friss nyomra érve jellegzetes nyifogással csahol, hajtás közben messze hangzó, magas, csengo hangot hallat.

A kisebb ragadozókat lefojtja, a nagyvadakat hajtja és állítja, állóra ugat. Vadászatokon vezetojétol távol is önállóan dolgozik, egy-egy vadászaton 80-100 km-t is lefut. Indulási helyére mindig visszatér. Jellegzetes munkája során három-öt kutyából álló füzérben használják, de önállóan is dolgozik. Alaptermészete nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor határozott, temperamentumos. Gazdájához ragaszkodik, azt meg is védi. A hosszú lábú erdélyi kopó teste hosszútávfutásra csiszolódott ki, nem durva, nem is vékony csontú, igazi atlétaalkat. A rövid lábú változat eroteljes, nem kurta lábú, arányos testfelépítésu. Zömök, eros csontú, de nem nehézkes, elegáns megjelenésu kutya. Soha ne tunjön csökött, vékonycsontú, hosszú lábú kopónak.

fej hosszúkás, de nem elhegyesedo kopófej, amely a nemi jelleget jól tükrözi. Fejbore nem ráncos. A koponyarész enyhén ívelt. Az agykoponya és az arckoponya aránya közelíti az 1:1-et. A szemboltívek gyengén fejlettek. A stopvonal szintén gyengén fejlett. Az orrtükör nem túl tompán metszett, színe fekete. A rövid lábú változat orrtükre lehet barnásvörös is, minél sötétebb árnyalattal. Az orr mozgékony cimpájú. Az orrnyílások tágak.

A pofalebernyegek lekerekítettek, csak enyhén fejlettek, az alsó ajkak szárazak, feszesek. Fogai erosek, jól fejlettek, fogazata teljes. A metszofogak ollósan záródnak. A tarkóbúb nem kifejezett. A szem középnagy, nem kerek, kissé ferdén metszett. Színe a hosszú lábú változatnál sötétbarna, a rövid lábúnál a szorzet valamely árnyalatához igazodik. A szemhéjak jól zártak. A fül középmagasan tuzött, nem túl nehéz, ráncosodás nélkül a pofához simulva lóg. A középtájon kiszélesedik, majd elkeskenyedik, a vége kerekded. Elorehúzva eltakarja a szemet, de alig ér azon túl. A nyak középmagasan illesztett, izmos, közepesen hosszú. A nyak alsó részén a bor kissé ráncos. Kis lebernyeg megengedett, de nem kívánatos.

Az elülso végtag oszlopszeruen támasztja alá a törzset, lapockája jól izmolt. Végtagállása szabályos, a dongás mellkas révén megfeleloen széles. A könyökök zártak. A mancsok nagyok, zártak, erosen ívelt ujjakkal. A talppárna nagyméretu, kemény, rugalmas. A karmok erosek és lehetoleg feketék.

A törzs fekvo téglalapba írható. A marmagasság 10:11-hez aránylik a törzs hosszához. A mar kifejezett. A hátvonal a mar mögött egyenes, fejlett izomzattal. A szukáknál kissé hosszabb ágyéki rész megengedett. A far mérsékelten lejt. A szegycsont nem eloreugró. Mellkasa dongás, hosszú és nem túl mély. A bordaív keresztmetszete kövér ellipszis, majdnem kör, amely a szabad légzést hosszú távon is jól biztosítja. A has csak enyhén felhúzott. A rövid lábú kopó esetében kiemelten fontos a feszes ágyék, a jó kötés. A farok középmagasan tuzött, eroteljes. Nyugalmi állapotban alsó harmada kissé felfelé ívelt, és lehetoleg a sarkcsonton 1-2 cm-rel túlér. Izgalmi állapotban ívelt formában a hátvonal fölé emeli, de a hátra nem kunkorítja. Nem kurtítják, a született rövidfarkúság hiba.

A hátulsó végtag kissé hátraállított, izmos, a comb hosszú. A csánk mélyen helyezett, a lábvég szabályos állású. A mancsok jól zártak, eros ujjakkal. A talppárna nagyméretu. A karmok erosek. A farkaskörmök eltávolítandók.

Az edélyi kopó bore pigmentált, sötét színu. A szabad borfelületek feketék. Szore rövid, suru, egyenes lefutású, testhez simuló, tömött, valamivel hosszabb, mint a többi rövid szoru vadászkutyáé. A szor a nyakon, a martájékon, a comb hátsó élén és a farok alsó vonalán hosszabb, mint a test többi részén. A szorfogók és lécek kifejezettek. A szorzet durva tapintású, fényes. A fedoszorök között aljszoröket találunk. A túl rövid, selymes, vattás, vékony szálú szor hiba.

A hosszú lábú kopó szorének alapszíne fekete. Nem túl sötét cserjelzés mindig található a szemboltíven pont formájában, a pofatájékon és a végtagokon. A cserszín jellegzetes vonalú, határozott rajzolattal különül el a feketétol. Fehér jelzés az orron, amely homlokcsíkban folytatódhat, a nyakon esetleg gallér formájában, a mellen, ami a mellkas alá terjedhet, a mancsokon a lábakra is felhúzódva, a farokvégen megengedett. A testfelület egyharmadánál több fehér szín nem kívánatos. A fehér színben fekete és cser pettyezettség elofordulhat. A rövid lábú erdélyi kopó szorzete valamivel rövidebb, mint a hosszú lábú változaté. Alapszíne a zsemle, a has és a végtagok felé halványuló árnyalattal. A fej és a hát lehet kormos. A fehér jegyek a hosszú lábú kopóval azonos helyeken fordulhatnak elo.

A hosszú lábú erdélyi kopó marmagassága: 56-65 cm, a rövid lábú erdélyi kopó marmagassága: 45-50 cm, de semmiképpen sem a centiméterekben mért érték, hanem a harmonikus összbenyomás a dönto! Lépése nyújott, sohasem tipego. Ügetése tértölelo. Vágtája rendkívül kitartó. Hosszú arcorri rész, hegyesen metszett orr, széles agykoponya, eros stop, világos szemek, magasan tuzött fülek, nehéz fülek, puha hát, pontyágyék, magasan tuzött farok, meredek csánk, túl finom szor, félénkség.

Túl hosszú és keskeny agy- és arckoponya enyhe stoppal, hegyesen metszett orral, illetve széles, kerekded agykoponya rövid arcorri résszel és eros stoppal. Hibás fogazat. Könnyu, terrieres vagy agaras jellegu fül. Drótszor. Puha, hullámos szor. A rajzos barna vagy rajzos kék színezet. Minden olyan végtag- és gerincoszlophiba, amely a szabad, tértölelo mozgást akadályozza. Kifejezetten támadó, vagy igen gyenge idegrendszeru kutya. Rejtettheréjuség, félheréjuség. megállapított csípo- vagy könyökízületi dysplasia. (HD: közepes, vagy súlyos minosítés). Forrás: A Kutya világkiállítási különszáma

VadaszKutya.hu


Módosítás dátuma: 2006. szeptember 24. vasárnap, 12:10
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 296 vendég böngészi