VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A mai sörétes puskák

A ma használatos sörétes puskák szerkezetének kialakítása lényegében már a múlt század végén befejeződött. Többségüket napjainkban gyárakban, precíziós gépekkel készítik, mérnöki tervek alapján.

Drótszőrű griffon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Repas   

A drótszőrű griffon külsejét tekintve megfelel az általános vizslatípusnak. Törzse valamivel zömökebb felépítésű, s lába némileg rövidebb. Feje hosszúkás, szeme sötétbarna vagy sötétsárga, füle lelóg. Jellegzetes szakálla és sűrű szemöldöke van, mely a szemet körülveszi de nem takarja el. Gyengéd és büszke, kitűnő vadász, nagyon ragaszkodó a gazdájához és területéhez, melyet figyelmesen őriz a betolakodóktól. Gyerekekkel gyengéd.

Nagy és hosszú, kemény szőrzet borítja, jól fejlett szakállal és szemöldökökkel. A koponya nem túl széles, a koponya tető párhuzamos az orrháttal. A stop nem kihangsúlyozott. Az orrtükör mindig barna, az orrész hosszú négyzetes, hossza a koponyával megegyező, enyhe kosorr. A szemek sötétbarnák vagy sötétsárgák, nagyok és kerekek, a szemöldök körülveszi a szemeket de nem takarhatja el. A szemeknek értelmet kell kifejezniök. A fülek közepesen hosszúak, laposak, szemmagasságban tűzöttek, lelógók, rövidebb-hosszabb szőrrel borítottak. Mérsékelten hosszú, toka és lebernyeg nélkül. A törzs határozottan hosszabb mint a marmagasság, 1/20-ad vagy 1/10-eddel. A hát egyenes, erős. Az ágyéktájék jól fejlett, a mell mély, nem túl széles.

Vízszintesen hordott, a farok hegye lehet kissé felálló, vastagabb szőrrel borított. A farok semmi esetre sem lehet megtört. Általában harmadára vagy negyedére kurtítják. A mellső végtagok egyenesek, vastag szőrrel borítottak, mozgásban mindig párhuzamosak. A vállak jól kötöttek, inkább hosszabbak, erősen ferdék. A hátsó végtagok hosszúak és izmosak, jó szögelésekkel, sűrű vastag szőrzettel borítva.


A mancsok kerekdedek, ívelt, erőteljes ujjakkal. Kívánatos az acél szürke gesztenyebarna foltokkal tarkítva, vagy a barnán spriccelt. Megengedett viszont a fehér barna vagy a fehér narancs színű foltokkal. Fekete szín viszont nem lehet a szőrzetében. A szőrzet kemény, drótos, vaddisznóra emlékeztető tapintással, soha nem lehet göndör vagy gyapjas. Az aljszőrzet finom. A kanok marmagassága 55 – 60 cm, a szukáké viszont 50 – 55 cm.

A drótszőrű griffon egy sokoldalú, univerzális vadászkutya. Lásd a Vadászkutya című szócikket.
A német vizslákhoz képest lassúbb (ez nem feltétlenül hátrány, a terepadottságoktól fűgg!), kiváló orrú és jól fejlett apportírozó képességgel megáldott vadászkutya. Jól dolgozik fácánra és vízi vadra. Minthogy nem nagy területek bejárására való, ideális segítője idősebb sportembereknek.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 281 vendég böngészi